Istun uskomattomassa internetluolassa, luola tosiaan, hamaran rahjaisen portaikon alapaassa, pimea savuinen suuri huone tupaten taynna koneita ja tupakoivaa nuorisoa pelaamassa peleja.

Tulin eilen Hohottiin, joka on siis Sisa-Mongolian paakaupunki. 1.8 milj asukasta, mahdoton meno pilvenpiirtajien ja vilkkuvien valomainosten maailmassa.Vakea tungeksii tietysti kiinalaiseen malliin.RAutatieasema on kuin palatsi,jonotimme satojen muiden kanssa aamulla lippuja Xianin junaan.Kaikki sujui kurinalaisesti kuin tennispalatsin leffajonossa perjantai-iltaisin.Eka junamatkamme kestaa puolitoista vuorokautta ja maksoi 16 euroa per nena.Kyllakin saatiin vain kovat vuoteet...mitahan lie tarkoittaa.On olemassa myos ns pehmeiden vuoteiden vip-osasto, mutta nyt ei niita ollut.

Tahan asti olen matkustanut yksin,muttaa nyt jatkamme matkaa Sannan kanssa, joka tuli Mongoliasta, jossa on asunut jo ainakin 4 vuotta.

Kavimme myos museossa, joka oli juuri avattu, megalomaaninen ja pramea, kuin Pekingin uusi lentoterminaali(sehan on vain vaivaiset 3 km pitka) Museo kertoi Sisa-Mongolian historian ihan alusta eli maapallon synnysta lahtien.Hammastyttavan paljon dinosauruksen luita ovat loytaneet nailta mailta. 

Tanaan olemme Sannan kanssa kulkeneet "Viisauden valo" nimisen mongolityton kanssa koko paivan. Han opiskelee Hohhotissa kiinaa ja on ollut todella suureksi avuksi, koska taalla osataan todella vahan englantia. Meilla on nyt kiinaksi kirjoitettuna kaikenlaista tarkeaa, kuten "ostaisin junalipun Turpaniin" ja "en syo lihaa" ja "voisinko nahda huoneen" jne. ( Junasysteemi on muuten hyva, mutta lippua ei voi ostaa kuin silta asemalta mista matka alkaa, siis patka kerrallaan, eika taalla tunneta meidan meno-paluu systeemia ollenkaan.) On ollut todella hauskaa kuunnella tyttojen kalatysta mongoliaksi, tuttu saundi, kuuntelinhan tuota kielta kuukauden pari vuotta sitten Mongoliassa kaydessani.

Ruoka on ihmeellista ja ravintolat upeita ja halpoja, mutta usein ruokalista on vain kiinaksi, joten on jannittavaa mita milloinkin saa eteensa. Kaytiin myos kahvilassa ,jonka veroista en suomessa ole tavannut.Meille tuotiin poytaan erikoinen kahvintekokone, jotakin samovaarin ja pienen hoyrykoneen valilta.Ja hedelmasalaatissa oli myos kidneypapuja.Aivan tavattoman herkullista.  Mitenhan mun kay tassa matkan varrella, kun tuntuu etta herkusanoja on liian vahan. Alkaa toistaa itseaan.

Eiku seuraavaan herkkupoytaan.